Breng meer beweging in je dag

Beweeg elke dag! Het helpt je gezond en fit te blijven.

Probeer manieren te vinden om lichaamsbeweging onderdeel te maken van je dagelijkse leven. Neem bijvoorbeeld altijd de trap in plaats van de lift. Gun je hond een extra rondje, wandel eens met je collega in de lunchpauze en sta regelmatig op als je zittende werkzaamheden hebt.

Het is beter om het zitten af en toe te onderbreken dus maak er een gewoonte van door bijvoorbeeld een vast tijdstip te kiezen zoals een lunch wandeling of de route naar je werk wandelend of fietsend af te leggen.

Door elke week gedurende minstens 150 minuten aan matig intensieve lichaamsbeweging of aan 75 minuten intensieve lichaamsbeweging te doen, verhoog jij jouw vitaliteit. Elke dag 45-60 minuten matig intensief bewegen biedt gezondheidsvoordelen.

Een activiteit is matig intensief als je het er na een tijdje warm van krijgt en je hartslag iets omhoog gaat. Bijvoorbeeld: stevig wandelen, zwemmen, fietsen of krachttraining. Een activiteit is intensief als je hartslag nog verder omhoog gaat, praten lastig wordt en je buiten adem raakt. Bijvoorbeeld: joggen, hardlopen, wielrennen, voetballen, basketbal of cardio training. Ook flink doorwandelen versnelt je hartslag en ademhaling en valt onder matig intensief bewegen.

Daarnaast adviseren wij ook om twee keer in de week bot- en spierversterkende oefeningen te doen, waarmee je je lichaam dus belast met je eigen gewicht. Iets wat je bijvoorbeeld doet tijdens traplopen en springen.

Langer, vaker intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordelen.

 

Rennen

Dutch
Dutch